FAQ
Frequently Asked Questions over Vulva-Stomen
Hier beantwoorden we de meest gestelde vragen over vulva-stomen. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Stel hem gerust, dan zorgen wij ervoor dat je een zorgvuldig en goed onderbouwd antwoord krijgt.
1. Is vulva-stomen gevaarlijk?
Nee, vulva-stomen is niet gevaarlijk. Wanneer je het op de juiste manier uitvoert, met schone materialen en een aangename temperatuur, is het een veilige en ondersteunende praktijk. De warmte van de stoom ontspant de spieren, verbetert de doorbloeding en verzacht het weefsel. Daarnaast zijn onze Sirin-producten ontworpen om stomen comfortabel en veilig te maken, zodat je zonder zorgen kunt genieten van de voordelen.
2. Kan vulva-stomen je menstruatiecyclus resetten?
Niet zozeer “resetten,” maar vulva-stomen kan wel ondersteunen bij het in balans brengen van je cyclus. Afhankelijk van de kruiden die je kiest, kan het helpen om doorbloeding te verbeteren, eventuele menstruatiekrampen te verzachten, en je lichaam te ondersteunen in zijn natuurlijke processen. Het is geen magische oplossing, maar veel vrouwen ervaren wel meer balans en rust in hun cyclus na het stomen.
3. Is vulva-stomen alleen iets voor spirituele mensen?
Nee, absoluut niet. Vulva-stomen is een praktische vorm van warme hydrotherapie, speciaal voor vrouwen, en toegankelijk voor iedereen. Dankzij onze Sirin-producten wordt stomen op een veilige en effectieve manier mogelijk gemaakt. Dat gezegd hebbende, kun je er wel een spiritueel ritueel van maken als je dat wilt. In die context noemen we het yoni-stomen, waarbij je van het moment iets diep persoonlijks en symbolisch maakt. Maar dat is helemaal aan jou!
4. Kun je vulva-stomen gebruiken om vaginisme te genezen?
Nee, vulva-stomen is geen medische behandeling en geneest vaginisme niet. Wat het wél kan doen, is ondersteuning bieden in momenten van spanning. Door de spieren in de bekkenbodem te ontspannen, kan het een vrouw helpen om bijvoorbeeld een gynaecologisch onderzoek te ondergaan of dichter bij intimiteit te komen. Het biedt een moment van verzachting en verbinding met jezelf, wat waardevol kan zijn in een proces van heling.
5. Is vulva-stomen geschikt voor iedereen?
Niet per se. Vulva-stomen is geschikt voor veel vrouwen en kan bij verschillende klachten helpen, maar er zijn ook vrouwen die er geen behoefte aan hebben – en dat is helemaal oké. Als we kijken naar de praktijk, kan de warme hydrotherapie wel voor iedereen met een vulva ondersteunend zijn, mits op de juiste manier toegepast. Er zijn echter contra-indicaties: stomen wordt afgeraden tijdens zwangerschap, menstruatie of bij actieve infecties.
6. Verlies je je natuurlijke bacteriën door vulva-stomen?
Nee, absoluut niet. Vulva-stomen raakt de interne vaginale flora niet aan. De stoom werkt oppervlakkig op de slijmvliezen van de vulva en bereikt de diepte van de vagina niet. Dit betekent dat je natuurlijke balans niet wordt verstoord. Integendeel, stomen kan zelfs ondersteunen bij het herstellen van balans na bijvoorbeeld een menstruatie.
7. Kun je je baarmoedermond branden?
Nee, dit is uiterst zeldzaam. Er is één casus bekend van een 63-jarige vrouw in Canada met een vierdegraads baarmoederverzakking, waarbij haar baarmoedermond buiten haar lichaam hing. Tijdens het stomen kwam de baarmoedermond in direct contact met hete damp, wat ernstige brandwonden veroorzaakte. Dit is een uniek geval dat absoluut niet representatief is voor vulva-stomen in het algemeen. Mits correct uitgevoerd, is vulva-stomen veilig.
8. Kun je infecties krijgen van vulva-stomen?
Nee, dat is niet het geval. Als je gebruikmaakt van schoon water en een hygiënische omgeving, is er geen enkele manier waarop een infectie kan ontstaan. Sterker nog, in Suriname is onderzocht of stomen met kruiden chlamydia kan veroorzaken, en dit bleek niet mogelijk.
Soms lees je op het internet verhalen dat stomen infecties zou veroorzaken. Dit komt voort uit een Afrikaans onderzoek waarin alle manieren waarop vrouwen met hun vulva omgaan in één container zijn gestopt – van schadelijke praktijken zoals het wassen met Dettol tot vulva-stomen. Vulva-stomen is in dit onderzoek echter niet afzonderlijk onderzocht en hoort helemaal niet thuis in dat rijtje.
Bij Sirin besteden we veel tijd en energie aan het onderzoeken van feiten en fabels. Daarnaast krijgen we al zes jaar feedback uit onze praktijk en weten we op basis daarvan dat vulva-stomen, mits goed uitgevoerd, geen infecties veroorzaakt.
Heb je nog een vraag? Laat het ons weten! Wij beantwoorden hem graag en voegen hem toe aan deze lijst, zodat we samen meer helderheid kunnen creëren over vulva-stomen.